Alapvető vizsgálatok

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás diagnózisának felállításában és a kezelés hatékonyságának megfigyelésében alkalmazott alapvető vizsgálatok:

Alapvető fizikális vizsgálat – az orvos megvizsgálja a beteg hasát, különös tekintettel a vesék és a húgyhólyag területére, valamint megvizsgálja a külső nemi szerveket (a heréket és a húgycsőnyílást).

Végbélen keresztül történő vizsgálat – A vizsgálat fő célja, hogy a végbélbe bevezetett ujjával az orvos felmérje a mirigy szimmetriáját, alakját, valamint a méretében, szerkezetében, és felszínében bekövetkezett változásokat. A prosztata homogén megnagyobbodása, simasága, rugalmassága és hajlékonysága nyújtja a jóindulatú prosztata megnagyobbodás diagnózisának alapját. Szintén ez a vizsgálat a prosztatarák szűrővizsgálatának első lépése és alapja.

PSA (prosztata specifikus antigén) – a vizsgálat során vérvétel történik és megállapítják a vér PSA-szintjét. A normálérték nem haladhatja meg a 4,0 ng/ml értéket. A magasabb érték prosztatagyulladást, jóindulatú prosztata megnagyobbodást vagy prosztatarákot jelezhet.

Hasüreg ultrahangos vizsgálata – a prosztata méretének és szerkezetének, valamint a vizelés után a húgyhólyagban maradt vizelet mennyiségének felméréséhez.

Végbélen keresztüli ultrahang vizsgálat – a vizsgálat lehetővé teszi a prosztata méretének, valamint belső szerkezetének pontos meghatározását.

A BPH orvos által javasolt kezelése mellett Ön betarthat néhány alapelvet, melyek növelik a kezelés biztonságosságát és hatásosságát:

  • Pontosan jegyezze fel az adott gyógyszer adagolását, vagy ha a termék vény nélkül kapható a gyógyszertárban, pontosan a dobozban található utasításoknak megfelelően használja a gyógyszert.
  • Ne hagyja abba a kezelést akkor sem, ha a tünetek javulnak, vagy elmúlnak; a kezelés az orvos utasításainak megfelelően függeszthető fel, vagy vény nélkül kapható termék esetén a hozzá mellékelt betegtájékoztatóban olvasható információknak megfelelően.
  • Ne felejtse el meghatározott időpontban bevenni a gyógyszert, lehetőleg reggel.
  • Amennyiben gyakori éjszakai vizeletürítéstől szenved, igyon kevesebbet este (a kávé és az alkoholtartalmú italok különösen fokozzák a vizelet kiválasztást).
  • Amennyiben túlsúlyos, próbáljon meg fogyni, mivel a többletsúly gyengítheti a medencefeneket, így kedvezőtlen hatással van a vizelet visszatartási képességre.

Végbélen keresztüli  vizsgálat

You need the Adobe Flash Plugin version 9+ to watch this movie. The Plugin was not detected or is to old. Please update.