A jóindulatú prosztata megnagyobbodás diagnózisa

A diagnózis azzal kezdődik, hogy a beteg kontrollvizsgálatra megy az urológushoz, aki kérdéseket tesz fel az alsó húgyúti tünetekről és panaszokról, a nemi életről és az esetleges merevedési zavarokról.

Az alsó húgyúti tünetek súlyosságának felmérésére, az IPPS-t (International Prostate Symptoms Score), azaz a Nemzetközi Prosztata Tünetpontszámot alkalmazzák. Ez 7 kérdésből áll, amelyek a vizeletürítéssel kapcsolatos tünetekre vonatkoznak. A beteg minden kérdésre egy pontszámot kap, és az összpontszám jelzi a betegség súlyossági fokát. Ráadásul az életminőségre vonatkozó kérdések információval szolgálnak az orvos számára arról, hogy a beteg által leírt problémák milyen mértékben jelentenek terhet a betegnek, mennyire vannak káros hatással munkájára, családi és társadalmi életére. A 0-tól 7-ig terjedő pontszám enyhe, a 8 és 19 közötti közepes, a 20 és 35 közötti pontszám pedig súlyos tüneteket jelez. A kapott pontszám megközelítő jellegű. Az orvost meg kell kérni, hogy értékelje az eredményeket, és döntsön a kezeléssel kapcsolatban. A táblázat kitöltéséhez kattintson a megfelelő oszlopban lévő számra, az adott kérdésre adandó válasznak megfelelően, pl. Milyen gyakran érezte úgy az elmúlt hónapban, hogy a vizelés befejezésével nem sikerült teljesen kiürítenie a húgyhólyagját? Amennyiben az Ön válasza: Majdnem mindig, kattintson az adott kérdéssel egy vonalban lévő 5-ös számra. Ugyanígy jelölje meg a számokat a többi kérdés esetében is. Az Ön válaszainak pontszámát összeadjuk és az eredmény megjelenik az oszlopban, a táblázat alján.

Mérje fel a tünetek súlyosságát! Kattintson a táblázat megfelelő számértékére a teszt kitöltéséhez!

Punktacja objawów IPSS Wybierz: 0 Wybierz: 1 Wybierz: 2 Wybierz: 3 Wybierz: 4 Wybierz: 5 Wybierz: 0 Wybierz: 1 Wybierz: 2 Wybierz: 3 Wybierz: 4 Wybierz: 5 Wybierz: 0 Wybierz: 1 Wybierz: 2 Wybierz: 3 Wybierz: 4 Wybierz: 5 Wybierz: 0 Wybierz: 1 Wybierz: 2 Wybierz: 3 Wybierz: 4 Wybierz: 5 Wybierz: 0 Wybierz: 1 Wybierz: 2 Wybierz: 3 Wybierz: 4 Wybierz: 5 Wybierz: 0 Wybierz: 1 Wybierz: 2 Wybierz: 3 Wybierz: 4 Wybierz: 5 Wybierz: 0 Wybierz: 1 Wybierz: 2 Wybierz: 3 Wybierz: 4 Wybierz: 5

You need the Adobe Flash Plugin version 9+ to watch this movie. The Plugin was not detected or is to old. Please update.