Bakteriális és nem bakteriális prosztatitisz (prosztatagyulladás)

A prosztatitisz a prosztata (dülmirigy) gyulladását jelenti.

Főbb tünetek:

  • a lágyék, a nemi szervek különböző helyein vagy a hát alsó részén jelentkező fájdalom, mely a magömlést, a bélmozgásokat, vagy akár a leülést is fájdalmassá teheti
  • gyakori vizeletürítési inger
  • gyenge vizeletsugár és nehéz vizelés
  • vizeléskor jelentkező, vagy vizeléssel fokozódó fájdalom

A prosztatitisz kifejezést azonban számos, teljesen különböző állapot leírására alkalmazzák, melyek a tünetek fennállásának időtartamától függően lehetnek akutak vagy krónikusak (mikor a tünetek legalább 3 hónapig fennállnak).

Az akut bakteriális prosztatagyulladás súlyos fertőzés lehet, mely sürgős orvosi beavatkozást, baktériumölő hatással rendelkező antibiotikum kezelést igényel.
A krónikus bakteriális prosztatagyulladás viszonylag ritka, mely általában időszakosan jelentkező húgyúti fertőzések képében jelentkezik.

A krónikus nem bakteriális prosztatagyulladás vagy a krónikus kismedencei fájdalom tünetegyütteshez társuló krónikus prosztatagyulladást (CP/CPPS) a kismedence területén legalább 3 hónapig fennálló kellemetlenségérzés vagy fájdalom, valamint irritatív (pl. gyakori vizeletürítés, sürgető vizelési inger) és obstruktív (pl. nehezen meginduló vizelet, vékony vizeletsugár, elhúzódó vizelés) vizeletürítési tünetek jellmeznek. A betegség okait rejtély övezi. A krónikus nem bakteriális prosztatagyulladás nagyon gyakran társul jóindulatú prosztata megnagyobbodással. Ez az állapot elsősorban a fiatalabb férfiakat érinti.

You need the Adobe Flash Plugin version 9+ to watch this movie. The Plugin was not detected or is to old. Please update.