Jóindulatú prosztata megnagyobbodás

A prosztata nem rosszindulatú megnagyobbodása, azaz a BPH (benignus prostata hyperplasia, vagyis jóindulatú prosztata megnagyobbodás) a prosztata túlzott mértékű növekedésének következménye, és kellemetlen alsó húgyúti tünetekkel jár, amelyek rontják az érintettek nappali és éjszakai életminőségét is. További információ érhető el a betegséggel kapcsolatban a Mi az a jóindulatú prosztata megnagyobbodás? című részben.

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás okozta panaszok rendkívül gyakoriak az 50 év feletti férfiak körében.

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás (BPH) hatékony kezelése a betegek számára megterhelést jelentő tünetek, főleg a vizeletürítéssel kapcsolatos problémák okainak megszüntetésén alapul. A megfelelő kezelési módszer megválasztása függ az alsó húgyúti tünetek és a panaszok intenzitásától, a beteg életkorától és általános egészségi állapotától, valamint a társbetegségeitől. A kezelés megválasztására vonatkozó döntést az orvos hozza meg, aki figyelembe veszi a beteg személyes igényeit és preferenciáit.

A tünetek súlyosságától függően a jóindulatú prosztata megnagyobbodás kezelése: (az Európai Urológiai Társaság [EAU] irányelvei alapján) www.uroweb.org

  • orvosi konzultáció (megelőzés, étrend, higiénia)
  • gyógyszeres kezelés – közepes tünetekkel rendelkező betegek számára, akiknél nem alakultak ki szövődmények, mint például vizelet-visszamaradás, húgykő, vérvizelés.

A gyógyszeres kezelés enyhíti az alsó húgyúti panaszokat, ezáltal javítja az életminőséget.

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás (BPH) kezelésére az alábbi módszereket alkalmazzák:

Gyógyszeres kezelés

  • 5-α-reduktáz gátlók – gátolják a prosztata növekedését, vagy akár csökkentik annak méretét, feltéve hogy a kezelést hónapokig, vagy akár évekig folytatják.
  • α1-adrenerg receptor gátlók – csökkentik a simaizmok tónusát, ezáltal enyhítik az irritatív tüneteket (pl. gyakori vizeletürítés, sürgető vizelési inger).
  • növényi eredetű szerek – gyulladáscsökkentő, ödémacsökkentő és androgénellenes hatással.

Sebészi kezelés

  • sebészi kezelés – azoknál a betegeknél, akiknél szövődmények alakultak ki, mint például: húgyhólyag katéterezést szükségessé tevő vizelet-visszamaradás, húgyúti kövesség, húgyhólyag divertikulózis (gurdélyok jelenléte), idült, visszatérő vagy baktériumok által okozott húgyúti fertőzések, vérvizelés, kétoldali hidronefrózis (zsákvese), vagy veseelégtelenség.

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás okozta panaszok rendkívül gyakoriak az ötven év feletti férfiak körében.

You need the Adobe Flash Plugin version 9+ to watch this movie. The Plugin was not detected or is to old. Please update.